Mattläggare Stockholm

Mattor för en bra inomhusmiljö

Mattläggare

VÅRA MATTLÄGGARE KAN HJÄLPA DIG ATT HITTA RÄTT

Våra duktiga mattläggare kan hjälpa dig att hitta och lägga mattor av en mängd olika slag. Utbudet är stort och du har ett brett sortiment att välja mellan.

Här bjuder vi på lite information om plastmattor:

Har du kvar en bild av plastmattor från förr, då det ofta var trista och gick i murriga färger? Så  är det inte längre, i dag finns det en rad olika färger och mönster för plastmattor. Trä, kork, sten, klinker – det finns gott om naturtrogna mönster, men det finns även enfärgade mattor och mer diskreta mönster att välja på.

Har du redan ett hårt och plastbelagt golv så går det bra att löslägga eller limma en plastmatta direkt ovanpå. På trä- eller betonggolv behövs en del förarbete. Att lägga en plastmatta ovanpå en textilmatta av textil går dock inte, den måste bort helt innan arbetet påbörjas.

Viktigt att underlaget är jämnt

Oavsett typ av underlag så är det alltid viktigast att underlaget är jämnt, annars kommer ojämnheterna att synas när det golvet är klart. Gör rent ordentligt och tryck ut all luft mellan mattan och underlaget.

När man lägger ett nytt golv är det en hel del att tänka på. Man måste ta hänsyn till alla vinklar och vrår. Mönsteranpassningen är viktigt, missar man den detaljen så blir det snett och vint.

Har du fått till det så att det är rent snyggt och jämnt under så kan du nu börja lägga mattan. Ta bort golvlister och se till att golvet är helt rent från smuts innan du börjar lägga mattan.

Så gör du för att mattan inte ska bli bubblig

Ska mattan lösläggas så ska den bara förankras i undergolvet vid skarvarna. Är den alltför fixerad är risken stor att mattan blir bubblig. Man bör aldrig löslägga mattor som är större än 20 kvadratmeter.

Rulla sedan ut plastmattan med baksidan uppåt, och se till att finns minst 5 centimeters kapmån i varje ände. Skär våderna och glöm inte att anpassa efter mönsterpassning. Sedan rullar du ut våderna igen med rätt sida upp.

Är väggen helt rak, lägg då första våden kant i kant. Buktar väggen så kan man vika upp mattan några centimeter på väggen för att sedan renskära när hela mattan är på plats. Se till att sträcka mattan ordentligt.

Rulla ut nästa våd, var extra noga om det ska mönsteranpassas. Vik upp mattans ändar och fixera med dubbelhäftande tejp. 

När du har limmat fast mattan ordentligt så avslutar du med ett foga ihop vådarna , därefter spikar du tillbaka listerna. Har du lagt mattan löst får listen inte klämma fast mattan.

Så skarvar man en golvmatta

Något av det svåraste att få till för en lekman är skarvar när man lägger heltäckningsmatta eller andra typer av mattgolv. Anlitar du en av våra mattläggare i Stockholm kan du vara säker på att varje detalj blir snygg.

När man skarvar en heltäckningsmatta är det viktigt att få till ett riktigt jämnt snitt för att mattans lugg ska dölja skarven. Mattan läggs kant i kant och man fäster skarvarna mot underlaget för att det inte ska uppstå några glipor. Där det är möjligt förlägger man skarvar till platser som inte syns och där man inte rör sig i rummet, till exempel under en säng eller en soffa.

Vid skarvning av plastgolv går det att sammanfoga skarvarna, antingen genom att lägga en fog på det sätt som man gör när man kaklar badrum, eller genom att svetsa samman mattdelarna med värme.

Låt oss lägga en snygg och hållbar matta som ger ditt hem ett lyft!